Pluim voor mantelzorgers

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor de samenleving. Met hulp van mantelzorgers kan iedereen zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. Daarom geeft de gemeente Ridderkerk alle mantelzorgers ieder jaar een Pluim in de vorm van een Ridderkerkpas met een tegoed van € 75,00. Dit tegoed kunt u vrij besteden bij de diverse Ridderkerkse winkels. De Pluim wordt elk jaar in november uitgekeerd. Als u een mantelzorgpluim krijgt, wordt het bedrag op de Ridderkerkpas gestort. Dat betekent dat u een Ridderkerkpas ontvangt, waarmee u het budget van € 75,00 kunt uitgeven bij de aangesloten aanbieders.

Om in aanmerking te komen voor de Mantelzorgpluim zijn wel een aantal criteria van toepassing, te weten:

• De zorgontvanger is woonachtig in de gemeente.
  • De zorgontvanger is beperkt, ziek of verslaafd.
  • De verleende mantelzorg is onbetaald.
  • De mantelzorger verleent meer dan acht uur per week zorg aan de zorgontvanger
  • De mantelzorger verleent minimaal 3 maanden zorg aan de zorgontvanger.
  • Er is een sociale relatie tussen mantelzorger en zorgontvanger
  • De zorgontvanger zou zonder mantelzorg meer professionele zorg nodig hebben.

Meer informatie over de pluim en het aanvragen daarvan vindt u op www.ridderkerkpas.nl. U kunt zich ook hier registreren en de Pluim aanvragen.

Pluimpas ontvangen?

In november 2021 hebben geregistreerde mantelzorgers een nieuwe mantelzorgpluimpas ontvangen in de vorm van een Ridderkerkpas ter waarde van € 75,00. U ontvangt deze pas van de gemeente Ridderkerk als waardering voor uw grote inzet als mantelzorger. Op www.ridderkerkpas.nl kunt u lezen waar u het tegoed kunt besteden. Karaat Mantelzorg verzorgt de indicatiestelling en de administratie hiervan.

• Bewaar deze pas goed, ook als het tegoed op is! In 2022 ontvangt u het nieuwe tegoed op deze pas als u nog mantelzorger bent.
  • Nieuwe mantelzorgers kunnen zich laten registreren bij Karaat Mantelzorg.
  • Voor vragen over uw resterend tegoed kunt u zelf een account maken via www.ridderkerkpas.nl/mijnaccount. U heeft dan uw pasnummer nodig en uw geboortedatum. Als dit niet lukt, kan het zijn dat uw geboortedatum niet bekend is. U kunt dit dan doorgeven op pashouders@ridderkerkpas.nl Na twee werkdagen kunt u dan alsnog een account aanmaken.
Veranderingen in uw mantelzorgsituatie of gegevens

Het is verplicht om veranderingen in uw mantelzorgsituatie of persoonlijke gegevens, waardoor u niet meer aan de criteria voldoet (b.v. verhuizing of overlijden van zorgvrager) door te geven aan Karaat Mantelzorg via info@karaatmantelzorg.nl of 0180-763717.

Registreren

Op het aanvraagformulier kunt u aangeven of u zich wenst te registreren bij Karaat Mantelzorg. Registratie als mantelzorger kan u vele voordelen opleveren. U wordt op de hoogte gehouden van allerlei ontwikkelingen die voor u als mantelzorger belangrijk kunnen zijn, u kunt in contact komen met andere mantelzorgers. U kunt zich ook hier registreren.