Mantelzorg en dementie

Om optimale zorg en ondersteuning te realiseren voor mensen met dementie en hun mantelzorgers werkt Karaat Mantelzorg samen met verschillende Ridderkerkse instellingen. Maandelijks organiseren wij, samen met Verpleeghuis Salem, Riederborgh, Aafje en Internos het Alzheimer Café Ridderkerk.

Alzheimer Café Ridderkerk

In de maandelijkse bijeenkomsten van het Alzheimer Café ontmoet u lotgenoten die u begrijpen. Er staan steeds verschillende thema’s centraal en er zijn deskundigen aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor degene die de zorg geeft én degene die de zorg ontvangt. Ook belangstellenden zijn welkom. Er liggen folders en brochures die u kunt meenemen. Er is ook een tafel met boeken over dementie. Deze boeken zijn gratis te leen.

Tijd: Iedere tweede maandag van de maand van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur (zaal open: 19.00 uur). In juli en augustus is er geen Alzheimer Café. Bekijk onze agenda.
Locatie: Wijkcentrum West, Boksdoornstraat 80 te Ridderkerk.

Online Alzheimer Café Ridderkerk

De werkgroep van het Alzheimer Café heeft besloten om het  ‘live’ Alzheimer Café in Wijkcentrum West niet door te laten gaan vanwege de coronacrisis. Daarom biedt de werkgroep het Alzheimer Café online aan. De afleveringen vindt u op deze pagina. Op deze veilige manier is de informatie voor iedereen beschikbaar en niet alleen voor de kleine groep mensen die bij de avond aanwezig zouden kunnen zijn.

Alzheimer Café: Dementie en mantelzorg

Alzheimer Café: Dementie en levenseinde

Alzheimer Café: Dementie, Mantelzorg en Eenzaamheid

Alzheimer Café: Hoe om te gaan met moeilijk gedrag van iemand met dementie

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent Karaat Mantelzorg of Angelique Bloemberg via 0180 – 763 717 of info@karaatmantelzorg.nl.

Doe de geheugentest

Veel mensen vinden zichzelf vergeetachtig, maar dat hoeft niet te betekenen dat zij dement zijn of worden. Maakt u zich zorgen over uw geheugen of dat van een ander? Doe dan de Geheugentest en ontdek hoe het met uw geheugen gaat. Na afloop ontvangt u uw persoonlijke uitslag met een informatieve brochure passend bij die uitslag.

Geheugensteunpunt

Het geheugensteunpunt is voor iedereen die vragen heeft over geheugenproblemen. U merkt bijvoorbeeld zelf dat uw geheugen achteruit gaat. Of u heeft een familielid bij wie u geheugenproblemen ervaart.

Infographic

Meer weten over respijtzorg en dementie? Bekijk de infographic.

Training ‘Houd uw brein gezond’

Een gezonde leefstijl voorkomt veel ziektes en een actief brein vermindert de kans op dementie. Bovendien is het fit houden van uw brein ook nog eens leuk!

Schrijf u nu in voor de gratis online training ‘Houd uw brein gezond‘ van Alzheimer Nederland en leer in zes weken verrassende dingen over uw hersenen en breingezondheid. Wekelijks ontvangt u een informatieve en inspirerende e-mail. Er wordt ingegaan op de effecten van stress en slaap. Lekker eten en plezierig bewegen. U krijgt leuke uitdagingen en bovendien handige tips om nieuwe gezonde gewoontes vol te houden.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes waarbij de hersenen worden aangetast. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Hierdoor kan iemand informatie niet goed meer verwerken. De bekendste symptomen zijn geheugenverlies en veranderend gedrag. Maar wie zorgt er straks voor het grote aantal dementerenden in Nederland? En hoeveel zijn dat er eigenlijk? Dat wordt uitgelegd in onderstaande video.