Jonge mantelzorger, ben jij er één?!

Mantelzorg heeft niets te maken met het dragen van een mantel. Hoewel, die van een superheld misschien. Want als je naast je school, vrienden en hobby’s zorgt voor een familielid of vriend(in) met een ziekte, handicap of (psychische) aandoening, dan beschik je wel over bijzondere krachten. Een mantelzorger doet dit, zonder dat hij of zij ervoor gestudeerd heeft of betaald wordt. Karaat Mantelzorg biedt ondersteuning aan jonge mantelzorgers en hun ouders.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Is er bij jou thuis iemand al lang ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war? Bijvoorbeeld:

• Je zus heeft een spierziekte
  • Je vader is verslaafd aan bier
  • Je broer heeft kanker
  • Je moeder is vaak somber
  • Je broertje kan nooit rustig zijn

Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Hoe gaat dat precies?

Diegene voor wie jij zorgt, je ouder, broertje, zusje of opa en oma, heeft het geluk dat jij er voor hem of haar bent. Dat je bijvoorbeeld boodschappen doet, meegaat naar de dokter, oppast op je broertjes of zusjes of helpt met wassen en aankleden. Er zijn veel kinderen en jongeren zoals jij in Nederland, die een steentje bijdragen in de zorg voor een familielid.

Wist je dat van jouw leeftijdgenoten, één op de vier opgroeit in een gezin waar iemand zorg nodig heeft?

Het is heel goed dat jullie elkaar helpen in de familie, maar soms zorgt dit ervoor dat je je alleen voelt, bang bent, je schaamt, je schuldig voelt of misschien wel voelt alsof anderen jou niet begrijpen? Dacht je dat je de enige was? Dat gevoel krijg je soms wel een beetje. Kinderen en jongeren die (mee)zorgen voor een familielid praten meestal niet over hun thuissituatie. En nou hebben ze in Nederland een naam voor je verzonnen: jonge mantelzorger! Niet echt een geweldige naam, maar type het maar eens in op internet en je vindt direct allerlei informatie en filmpjes. Om de filmpjes te kunnen zien moet je eerst even een wachtwoord aanvragen via Bikkelseducatie. Via Youtube vind je ook filmpjes als je het woord “Bikkels” en “Jonge mantelzorger” intypt.

• Praat eens met iemand die je vertrouwt
  • Zoek informatie over de ziekte of beperking
  • Vraag om hulp
  • Zorg goed voor jezelf
  • Ontmoet andere jonge mantelzorgers
  • Bekijk onze flyer met o.a. interessante websites
  • Bel, mail of bezoek de consulent jonge mantelzorg van Karaat Mantelzorg

Help, ondersteun of zorg je? Doe mee aan de Me-We training

Misschien heb je een ouder, broer of zus of goede vriend die ziek is of een handicap heeft. En help je daarom thuis bij bijvoorbeeld het koken of doe je andere klusjes thuis of zorg je voor een broertje of zusje. Je maakt je misschien wel veel zorgen over deze persoon.

Training voor jonge mantelzorgers

Als je wilt kan je meedoen met de ME-WE training bij Karaat Mantelzorg. De training is speciaal voor jonge mantelzorgers en bedoeld om jou te helpen. Er zijn zeven online bijeenkomsten en een online vragenlijst (anoniem).

Wat ga je doen?

De training is speciaal voor jongeren tussen de 15 en 17 jaar oud. Vanwege het Europese onderzoek willen we graag jonge mantelzorgers uitnodigen die 15, 16 of 17 jaar zijn bij aanvang van de training.

Tijdens de training ga je samen met andere jongeren in Ridderkerk aan de slag. Je hoort verhalen van anderen en je leert hoe je je beter kan voelen, over jezelf en over anderen.

• De begeleiders van de training zijn Angelique en Mineke van Karaat Mantelzorg.
  • Het gaat om 7 bijeenkomsten en 1 terugkombijeenkomst
  • De bijeenkomsten zijn allemaal online en live via Zoom en duren tussen de 1,5 en 2,5 uur. Dat is per bijeenkomst verschillend. We willen bij voldoende aanmeldingen mei of juni starten met de bijeenkomsten.

Onderzoek

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Vilans willen graag meer weten over jouw ervaringen. Zij doen wetenschappelijk onderzoek. Alles wat je invult, blijft anoniem.

Toestemming

Voor deelname aan de ME-WE training en het onderzoek is jouw toestemming nodig. Dit kan je aangeven tijdens het aanmelden.

Wil je meer weten?

Als je interesse of vragen hebt over de training stel ze dan aan de consulenten Jonge Mantelzorg Mineke of Angelique via info@karaatmantelzorg.nl of 0180 – 763 717.

Bekijk hier de uitnodiging van de Me-We training

Meld je aan

Ben jij ook een jonge mantelzorger? Meld je dan nu aan bij Karaat Mantelzorg. Je maakt dan kans om ook de Pluim voor Mantelzorgers te ontvangen ter waarde van € 75,00! Ken jij nog meer jonge mantelzorgers? Vertel hen dan over ons! Met jouw hulp bereiken we namelijk nog meer jonge mantelzorgers.

Heb jij Instagram? Volg dan @JongRidderkerk, daar komen ook berichtjes van Karaat Mantelzorg voorbij.