Online Alzheimer Café Ridderkerk

De werkgroep van het Alzheimer Café heeft besloten om het  ‘live’ Alzheimer Café in Wijkcentrum West niet door te laten gaan vanwege het oplopende aantal COVID-19 besmettingen en de daarbij behorende strengere maatregelen. Daarom biedt de werkgroep het Alzheimer Café online aan. De afleveringen vindt u op deze pagina. Op deze veilige manier is de informatie voor iedereen beschikbaar en niet alleen voor de kleine groep mensen die bij de avond aanwezig zouden kunnen zijn.

Het Alzheimer Café Ridderkerk wordt georganiseerd door de werkgroep bestaande uit Karaat Mantelzorg, Salem, Riederborgh, Internos en Aafje. Video is gemaakt door Online Beeldvorming in opdracht van Karaat Mantelzorg.

Alzheimer Café: Dementie en Logopedie

Ook in de maand mei is er een online Alzheimer Café Ridderkerk. Dit keer gaat Lenie de Jong in gesprek met Andrea Koese – de Jonge over Dementie en Logopedie.

Dementie wordt veroorzaakt door een stoornis in de hersenen. Een veelvoorkomende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. Kenmerkend voor dementie zijn de geheugenstoornissen die steeds erger worden. Daarnaast kunnen er andere stoornissen optreden, zoals gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Taal- en/of spraakstoornissen kunnen bij alle vormen van dementie voorkomen. De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Op een gegeven moment kunnen er ook problemen ontstaan met eten en drinken. Deze problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorlichting en begeleiding zijn dan zeer belangrijk. Er zijn echter tal van interventies die de logopedist kan verrichten om de kwaliteit van leven bij volwassenen met dementie en hun mantelzorgers te verbeteren.

In verband met de maatregelen rond het coronavirus van het kabinet zijn veel geplande avonden van Alzheimer Café Ridderkerk geannuleerd. Zodra het Alzheimer Café weer “live” kan plaatsvinden, laten wij dit via de bekende manieren weten.

Meer video’s

Op de pagina Mantelzorg en Dementie vindt u meer video’s van het Alzheimer Café Ridderkerk over de onderwerpen ‘Dementie in de familie’, ‘Dementie en levenseinde’, ‘Dementie, mantelzorg en eenzaamheid’ en ‘Hoe om te gaan met moeilijk gedrag van iemand met dementie’.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent Karaat Mantelzorg of Angelique Bloemberg via 0180 – 763 717 of info@karaatmantelzorg.nl.

Gerelateerde berichten

Graffitiworkshop voor jonge mantelzorgers

Graffitiworkshop voor jonge mantelzorgers

Graffitiworkshop Op zaterdag 10 juli is er speciaal voor jonge mantelzorgers uit Ridderkerk een workshop GRAFFITI. Dus heb je je altijd al eens willen uitleven met spuitbussen om zo je eigen kunstwerk te maken? Geef je dan op voor deze leuke workshop en leer de kunst...

Alzheimer Cafe met lezing over keuzes rondom levenseinde

Alzheimer Cafe met lezing over keuzes rondom levenseinde

Alzheimer Café: lezing over keuzes rondom het levenseinde Karaat Mantelzorg biedt namens het Alzheimer Café Ridderkerk op maandag 12 juli van 19.15 tot 20.00 uur een digitale (live) lezing aan van de NVVE ( De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde)...

Week van de jonge mantelzorger

Week van de jonge mantelzorger

Niet te missen: Week van de Jonge Mantelzorger Jonge mantelzorgers, ze zijn niet te missen. Daarom staat 1 t/m 7 juni weer in het teken van Jonge Mantelzorgers. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger wordt landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren. Door heel...