Beleef zelf wat Alzheimer is

Op maandag 11 oktober is er weer een Alzheimer Cafe Ridderkerk in Wijkcentrum West. De avond staat in het teken van ‘Alzheimer Experience’, waarbij het leven van een persoon met Alzheimer te volgen is, gezien door de ogen van de patiënt zelf.

Het verhaal is opgebouwd rondom gefilmde scénes waarbij wordt gefocust op belevingen die typisch zijn voor mensen met Alzheimer. U kunt gedeeltes in de film telkens opnieuw bekijken vanuit de beleving van elk persoon die in een gebeurtenis voorkomt. Dit zijn bijvoorbeeld de kinderen, de mantelzorger of de patiënt zelf. Een arts geeft na elk deel toelichting. U kunt op elk moment voor de invalshoek van een ander persoon kiezen. Wat de film eigenlijk doet is mensen laten beleven wat het is om de ziekte van Alzheimer te hebben.
“De beleving en het handelen van iemand met dementie is door het kijken van deze filmpjes volkomen te begrijpen en logisch. Wanneer u daarna de film bekijkt vanuit een van omstanders, merkt u dat de beleving van de Alzheimer patiënt buiten de realiteit staat”, zegt Mineke Boon, mantelzorgconsulent bij Karaat Mantelzorg.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er is een informatiestand met brochures van Alzheimer Nederland en er zijn boeken met diverse onderwerpen over dementie aanwezig. U kunt deze boeken gratis lenen.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de werkgroep Alzheimer Café Ridderkerk bestaande uit Karaat Mantelzorg, Salem, Riederborgh, Internos en Aafje en Alzheimer Nederland.

Voor meer informatie kan iedereen contact opnemen met Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent Karaat Mantelzorg en projectleider Dementie Vriendelijk Ridderkerk, via 0180 – 763 717 of info@karaatmantelzorg.nl.

Gerelateerde berichten

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers

Nieuw! Mindful boksen voor mantelzorgers Op donderdag 9 juni organiseert Karaat Mantelzorg in samenwerking met John Van der Sluijs, mindfulnesscoach, een workshop mindful boksen. Mindful boksen is een actieve mix van Mindfulness en Bokscoaching. Geïnspireerd door de...

Creatieve workshop Zentangle

Creatieve workshop Zentangle

Workshop Zentangle Om een goede balans te houden is een adempauze nodig: even een momentje voor jezelf en creatief bezig zijn. Samen een hobby beoefenen zorgt voor gezelligheid, contact en begrip voor elkaar. In de serie creatieve workshops voor mantelzorgers bieden...

Informatiebijeenkomst over stress

Informatiebijeenkomst over stress

Informatiebijeenkomst “stress en ouder worden” Op dinsdag 3 mei organiseert Ridderkerk Langer Gezond in samenwerking met Karaat Mantelzorg van 19.00 tot 21.00 uur een informatiebijeenkomst over omgaan met stress en ouder worden. Iedereen is van harte welkom vanaf...