Alzheimer Café: “Muziek als medicijn”

Op maandag 8 november is er weer een Alzheimer Café Ridderkerk in Wijkcentrum West. De avond staat in het teken van Muziek als Medicijn. Muziek doet iets met ons brein. En om precies die reden, is muziek luisteren heel goed voor mensen met dementie, blijkt uit onderzoek. Het kan zelfs als een soort plaatsvervangend medicijn werken. Iemand die al veel andere dingen vergeten is, door bijvoorbeeld dementie, kan vaak nog wel meezingen met liedjes van vroeger of melodieën herkennen.

“Denk maar eens aan een bijzondere moment in je jeugd, dat gaat dat vaak gepaard met bepaalde liedjes” zegt Mineke Boon, mantelzorgconsulent bij Karaat Mantelzorg.

Florine H.E. BAX is als arts-onderzoeker in het Erasmus MC te Rotterdam betrokken bij een groot onderzoek naar muziek en dementie. In dit onderzoek worden de effecten van het luisteren naar persoonlijke voorkeursmuziek op diverse symptomen of probleemgedrag bij thuiswonende mensen met dementie onderzocht. Zij komt een presentatie geven over dit onderzoek.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er is een informatiestand met brochures van Alzheimer Nederland en er zijn boeken met diverse onderwerpen over dementie aanwezig. U kunt deze boeken gratis lenen.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de werkgroep Alzheimer Café Ridderkerk bestaande uit Karaat Mantelzorg, Salem, Riederborgh, Internos en Aafje en Alzheimer Nederland.

Voor meer informatie kan iedereen contact opnemen met Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent Karaat Mantelzorg en projectleider Dementie Vriendelijk Ridderkerk, via 0180 – 763 717 of info@karaatmantelzorg.nl.

Gerelateerde berichten

Online oudejaarsbingo voor jonge mantelzorgers

Online oudejaarsbingo voor jonge mantelzorgers

Online oudejaarsbingo voor jonge mantelzorgers Woensdag 29 december organiseert Karaat Mantelzorg van 19.15 tot uiterlijk 21.00 uur een online oudejaarsbingo via MS Teams voor jonge mantelzorgers. We spelen 3 bingokaarten (9 rondes) met vele leuke prijzen en 1...

Creatieve workshop: Kerststuk maken

Creatieve workshop: Kerststuk maken

December, de maand van lichtjes en gezelligheid! Wederom een december waarin niet alles kan zoals een ieder dat graag zouden willen. Desondanks laten wij ons niet weerhouden u als mantelzorger de mogelijkheid te geven tot een creatief ontspanmoment. Dit jaar bieden...

Online Alzheimer Café

Online Alzheimer Café

Online Alzheimer Café Ridderkerk: Psychische klachten bij dementie De werkgroep van het Alzheimer Café Ridderkerk biedt in januari een online Alzheimer Café aan. In de video gaat Lenie de Jong, gespreksleidster van het Alzheimer Café, in gesprek met psycholoog Hanna...